CURACAO  LANDSCHAP &   NATUUR  

 

 

 

    

                 spaanse water                               st ana baai                                caracas baai                                   ronde klip                              koraaltabak                              jan tiel

         

                                                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                             

 

                        

 

                                  

           

                                    

                                                                    

  

            WEER & TIJD OP CURACAO

        CURAÇAO INTERNATIONAL AIRPORT

 

webcamcuracao

                 WEBCAM CURACAO

                                                                                                   

                                                                     Landhuizen en plantages op Curacao

 

 

 

                            

 

 

 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOME 

 

                                                                                                                                           

                                                                                                                       

 

  

Een divers landschap

Het landschap van Curacao lijkt op het eerste gezicht misschien wat saai, gedomineerd als het wordt door cactussen en prikkelstruiken (wabi’s). Toch is het diverser dan je denkt!

    Zuidelijke stranden

Langs de hele zuidkant vind je meer dan 35 prachtige baaien met heel diverse stranden. Van fijn, wit zand tot donkere steentjes, van toeristentrekkers met allerlei watersport- en cateringfaciliteiten tot uitgestorven privéstrandjes. De enige overeenkomst is dat ze allemaal aan de glasheldere azuurblauwe Caribische Zee liggen.

   Noordelijke rotskust & natuurpark

De noordkant van het eiland is weer heel anders. Hier spatten de golven met kracht tegen de ruige rotskust op met soms metershoge waterfonteinen. Geen zwemwater, maar wel indrukwekkend en mooi om naar te kijken. In National Park Shete Boka zijn verschillende uitzichtpunten gemaakt zodat je dichtbij de mooiste plekjes kunt komen.

   Grotten & woestijn

De Hato vlakte, ook aan de noordkant gelegen, begint net naast het vliegveld en loopt tot halverwege westpunt, is een soort rode woestijnachte vlakte. Vroeger liep over deze vlakte de weg naar westpunt, maar de weg is al een tijd niet echt meer in gebruik. Tegenwoordig kun je er na een regenbui niet meer rijden zonder goede 4x4 wagen.
In dit gebied kun je je echt alleen op het eiland wanen en helemaal tot rust komen. Het geluid van de golven van de noordkant op de achtergrond, een eenzame witstaartbuizerd in de lucht en een iguana aan je voeten...
Er zijn een aantal interessante grotten te vinden, die nog gebruikt zijn door de eerste bewoners van het eiland, de Arawak Indianen.

    Zwemmen & surfen aan de noordkant

Ga je vanaf het vliegveld naar het Oosten, dan kom je uiteindelijk bij Playa Kanoa, het enige strand aan de noordkant waar je veilig het water in kunt.
Door een dam wordt een klein stukje van de baai afgeschermd tegen de golven zodat je er kunt zwemmen. Buiten de dam leven wavesurfers zich vaak uit op de aanrollende golven. 

    Verlaten 'mundi' bij Koraal Tabak & Sint Joris

Iets verder ten noordoosten van Willemstad liggen de gebieden Koraal Tabak en Sint Joris.
Deze vrijwel onbewoonde gebieden zijn een paradijs voor mountainbikers en hikers.
In de volksmond bevindt je je hier in de 'knuku' of 'mundi', tussen het struikgewas van wabi’s en cactussen.
Ook hier zitten een paar mooie grotten en kun je op bepaalde plekken naar boven klauteren voor een prachtig uitzicht over de St Jorisbaai.

Sint Joris ligt rondom een grote baai die uitmondt in zee. Hier kun je je regelmatig vergapen aan de kunsten die kitesurfers uithalen op het water. Een eilandje vlak voor de kust is de slaapkamer van de zee arend. Kom je aan het eind van de middag, dan zie je ze in grote getalen rondcirkelen door de lucht, om even later neer te strijken in het groen.

    Natuurpark

In het midden van de westelijke helft van het eiland ligt het Christoffel Park. Drie voormalige plantages zijn samengevoegd en beschermd tegen geiten en stropers, zodat hier flora en fauna te vinden is die op de rest van het eiland niet meer voorkomt.
Ga met een goede gids aan de wandel door het park en je komt naar buiten met heel wat meer kennis over de natuur en de geschiedenis van Curacao.

    Een wereld onder water

Naast de natuur boven water heeft Curacao ook een prachtig landschap onder water. Curacao heeft duikstekken voor duikers van alle niveaus en het is een ideaal eiland om te leren duiken.
Het water is helder, het koraal kleurrijk en er zitten zoveel verschillende vissen dat je zelfs na jaren nog niet uitgekeken raakt!

 

 

 

Curaçao kent op het eiland nog veel getuigenissen die herinneren aan de koloniale tijd, met plantages en landhuizen. De bewoners vinden het belangrijk dat ook dat op de Werelderfgoedlijst komt, zodat behoud verzekerd is. Los van de binnenstad, die dus inmiddels ruim 10 jaar op de Werelderfgoedlijst staat, is er veel meer te zien op Curaçao. Dus de geschiedenis is zeer rijk aan architectuur en aan cultuur. Waaraan momenteel wordt gewerkt is een tweede nominatie, dus naast de eerste nominatie van de binnenstad, zijn we bezig met een tweede nominatie, en die richt zich met name op het plantagesysteem, de plantagehuizen en alles wat daaromheen zat, dus ook het hele leven en het gebeuren rondom de plantages is een issue waar we momenteel mee bezig zijn. We staan nu bij Savonet, één van de landhuizen in het westelijk deel van Curaçao, één van de belangrijkste onderdelen van de nieuwe nominatie. Savonet is het gaafste en meest complete exemplaar van de landhuizen. Want waar gaat het om? We gaan onze nominatie richten op een cultural landscape, een cultureel landschap, en het gaat om de interactie, dus de mens en natuur, en dat komt hier en op het westelijk deel van Curaçao het best tot haar recht. Je had het hoofdgebouw en daaromheen een aantal bijgebouwen en het ging erom hoe kon je toch daar uit de grond gewassen halen, veeteelt bedrijven, wat iets kon opleveren. En het was natuurlijk niet alleen het verhaal van de mensen, maar ook van hoe konden de mensen en de slaven, met de eigenaar, samen die grond zodanig bewerken dat er iets uitkwam dat voldeed aan de levensbehoefte die nodig was. Heel veel dingen nog in het landschap die daar op wijzen, hoe men inventief daar mee omging. Hoe men toch water kon produceren en behouden, dammensystemen, koralen waar het vee werd gehouden, en heel veel van dat soort zaken zijn hier nog verspreid op Savonet in goede staat te zien

                 

                  

                  

          Nieuw poort                        St ana baai                          Nieuw poort                       Nieuw poort                      Nieuw poort

 

 

                    

           Nieuw poort                     Nieuw poort                            Choloma                           St ana baai                         Nieuw poort

 

                                                                                           

 

                                                                                                                        

 

                                                                                        De grotten van Hato op Curacao

De grotten van Hato zijn absoluut een plek waar u tijdens uw vakantie op Curacao een bezoek aan moet brengen. In deze grotten van Hato vindt u onder andere muurtekeningen van indianen van 1500 jaar oud. Daarnaast functioneerden de grotten van Hato in de tijd van de slavernij als schuilplaats voor gevluchte slaven. Tijdens excursies door de grotten van Hato zullen de gidsen u alle verhalen en mythes over deze grotten vertellen. De grotten van Hato beslaan in totaal ongeveer 5000 vierkante meter en bevinden zich op het noordelijke deel van Curacao, in de buurt van het Hato vliegveld.

De grotten van Hato ontstonden miljoenen jaren geleden in de ijstijd. Toen het ijs aan het eind van de ijstijd ging smelten ontstond er een eiland dat we tegenwoordig kennen als vakantie eiland Curacao. De grotten van Hato zijn altijd bewaard gebleven en tegenwoordig vormen ze een attractie die uw tijdens uw vakantie of reis naar Curacao niet mag overslaan.

De grotten van Hato op Curacao zijn 7 dagen per week geopend. Dagelijks kunt u hier rondleidingen volgen tussen 10 uur en 16 uur. Doordat de grotten van Hato zich zo dicht bij het vliegveld van Curacao bevinden is dit een perfect begin of eind van uw vakantie. Of u er voor kiest om de grotten van Hato aan het begin, het midden, of het eind van uw vakantie te bezoeken, wat vast staat is dat het zonde zou zijn om niet bij deze prachtige attractie langs te gaan.

  

                                                                                                        

                                                                                                                     

 

                                                                                        The Hato CavesCuracao

 TheHato Cavesaredefinitely aplace where youduring yourvacationon Curacaovisitshould.ThisHato cavesfound underotherwalldrawings ofIndiansof1500 years.Additionallyfunctionedthe Hato Cavesin the timeof slaveryas a refuge forrunaway slaves.Duringtours of thecaves ofHatowillguide youall thestories andmyths aboutthese cavestell.TheHato Cavesoccupya total of approximately5000 squaremeters andare located onthe northern partof Curacao,neartheHatoairport.

TheHato Caveswere createdmillions of yearsagoduring the Ice Age.Whenthe iceat the end oftheglacialmeltwentthere wasan islandknown todayas a holidayisland ofCuracao.TheHato Cavesare alwayspreservedand todaythey forman attractionduring yourholiday oryourtravelto Curacaoshould not miss.

TheHato CavesCuracaoare open 7 daysa week.You canfollowdailytoursbetween 10 amand 16pm.Because theHato caveslocatedso close tothe airport ofCuracao arethis is a perfectbeginning orend of your holiday.Whether youchoose tothe Hato Cavesat the beginning,the middle, orthe end of yourholidayto visit,whatis certain is thatitwould be a shameto notat thiswonderful attractionvisit.